BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Mogerinijeva: Naša politika prema Balkanu je uspešna priča

Mogerinijeva: Naša politika prema Balkanu je uspešna priča
18.04.2019. god.


Šefica EU diplomatije Federika Mogerini je u svom završnom obraćanju pred Evropskim parlamentom pozvala EU da otvori nove i ubrza postojeće pristupne pregovore sa zemljama takozvanog Zapadnog Balkana.


„Verujem da bi bilo potrebno i ubrzati i mnogo investirati u pristupne pregovore koji već traju sa zemljama Zapadnog Balkana, kao i u naše snažno partnerstvo sa onima koji još nisu kandidatske zemlje“, poručila je Mogerinijeva.

Ona je u svom govoru posvećenom rezultatima EU spoljne politike ocenila da je politika proširenja bila jedna od uspešnih priča tokom pet godina njenog mandata i mandata ovog saziva Evropskog parlamenta.

„Naša politika prema Balkanu, na Balkanu, ali prvenstveno sa Balkanom je uspešna priča koja je imala težak početak i put od neočekivanja do uspostavljanja poverenja i zajedničkih izazova“, kazala je Mogerinijeva.

Kao primer uspeha Evropske politike na Balkanu navela je sporazum Atine i Skoplja posle 27 godina bilateralnih problema. Istovremeno, šefica evropske diplomatije nije pomenula ulogu EU u dijalogu Beograda i Prištine.

„Možda ne uspete, ali ako ste uporni i jasni u ciljevima, vrednostima i principima, ponekad dobri rezultati dođu. Možda posle 25 godina, sedam godina ili samo dve godine“, poručila je Mogerinijeva.

Ocenila je da bi strateški velika greška i primer „kratkovidosti“ EU bilo ukoliko odluka o pokretanju pristupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom ne bi bila doneta u junu ili bi se odložila.

Mogerinijeva je pred poslanicima Evropskog parlamenta zaključila da se zemlje Zapadnog Balkana nalaze okružene zemljama-članicama i da ona na politiku prema Balkanu gleda ne kao na proširenje, već kao zaokruživanje evropskog kontinenta. 

Tanjug


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Sergeй Pяtakov/ vostok.rs
  • Povezane teme
  • EU


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kijevu nedostaje oružje i motivisani vojnici, ali je malo verovatno da će mirovni pregovori biti pre 2025. godine, rekao je njegov zamenik šefa obaveštajne službe za The Economist


Budimpešta nije bila pretplaćena na istopolne brakove ili rat sa Rusijom kada je postala članica, kaže premijer

Odbrana vitalnih  državnih i nacionalnih interesa, nastavak istorijskog razvoja Srbije, nastavak evro integracija, rad na unapređenju celokuonog društva i poboljšanju životnog standarda građana svim časnim i poštenim građanima Srbije...


Struktura će biti uništena do kraja godine, nagovestio je izaslanik Kijeva u Ujedinjenim nacijama

Mađarska je obećala da će se suprotstaviti petogodišnjoj strategiji finansiranja Ukrajine koju je upravo predložio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg


Jevrejska država je navodno izjavila da će kazniti Palestinu ako sud bude gonio njene lidere


Ostale novosti iz rubrike »